Tarih: 3 / Mayıs / 2024 //Sayfa hit sayısı:  3114   

Pseudomonas cichorii
Bakteriyel Yaprak Lekesi



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Pseudomonas cichorii (Swingle) Stapp. bakteriyel hastalik etmeni olup, su kaynaklarinin bulastigi yerlerde genellikle görülür. Eger bulasik su ile marul bitkileri üstten sulanirsa, bitkiler üstten itibaren, daha bitkiler rozetlesme (bas baglama) dönemindeyken bulasirlar. Bakteriyel etmenin çok kisa sürede olsa toprakta canli olarak bulanabilecegi bildirilmektedir ve su siçramalari sonucu bulasik topraklar ile bakteri bitkilere bulasabilir. Ayrica böcek, mekanik aletler ve bulasik fideler ile de tasinmaktadir. Bakteriyel etmen çok fazla patojenik degildir, bitkilere bir sekilde açilan yaralardan ya da dogal açikliklardan, nadir de olsa uzun süre suyla islak kalan bitkilere direk girebilir. Hava kosullari bakterinin gelismesine uygun oldugu durumlarda, belirtiler infeksiyondan sonra 30 saat içerisinde görülür, diger zamanlarda ise 4-5 gün içerisinde ortaya çikmaktadir. Ilk belirtiler yasli bitkilerin dis yüzeyindeki yapraklarda görülür. Bakteriyel etmenin gelistigi ieal sicakliklar 5 ile 35 °C, ortalam ise 26 °C sicakliklardir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Parlak lekeler marullarin iç yapraklarinda ortaya çikmaktadir. Bu tür belirtileri görmek için dis yüzeydeki yapraklari uzaklastirmak gereklidir. Parlak olan lekeler iç yapraklarin yüzeyinde koyu kahverengi, parlak, sert ve nekrotik lezyonlar olarak görülür. Leyon büyüklükleri farkli olabilir ve lezyonlarin kenarlari damarlar ile sinirlanmamaktadir. Hastaligin siddetli durumlarinda infekteli alanin büyüklügü toplam yaprak büyüklügünün %90 ya da tamamini kapsayabilir. Bu lezyonlarin en önemli özelligi infektelenen yapraklarin tam olarak bütünlüünü korumasidir. Lezyonlar yumusak ya da kirilgan bir yapida degilidir, fakat sekonder infeksiyonlar sonucu yumusamalar ve akiskanliklar bu yapraklarda da meydana gelir.



Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Hastalikli bitkilerin imha edilmesi ya da uzaklastirilmasi.
2. Fideliklerde ve sasirtma esnasinda hastaliktan ari toprak kullanmali.
3. Sulama suyunun bakteriden ari olamsina dikkat edilmeli ve bitkilere üstten su verilmemelidir.
4. Ürün rotasyonu yapilmali.
5. Dayanikli bitkiler tercih edilmeli.
6. Bitkileri yaralamaktan ya da diger zararlilar tarafindan yaralanmamasi mümkün mertebe saglanmalidir.
Kimyasal mücadele
Genel olarak bakirli preparatlar hastaligin kontrolü için kullanilmaktadir, fakat bu da kesin çözüm yolu olmamaktadir. Ilaçlama yapilacaksa infeksiyondan önce yapilan ilaçlamalar daha iyi sonuç vermektedir.
Y
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Pseudomonas cichorii
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net